Unix ve Linux benzer temellere dayanan işletim sistemleridir; ancak bazı önemli farklılıkları vardır. İşte Unix ve Linux arasındaki başlıca farklar:
- Köken:
- Unix: 1969 yılında AT&T Bell Labs tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. Özellikle akademik ve ticari ortamlarda kullanımı yaygındır.
- Linux: 1991 yılında Linus Torvalds tarafından geliştirilmeye başlanmış, açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Unix'in özgür bir alternatifi olarak geliştirilmiştir.
- Lisanslama:
- Unix: Çoğunlukla ticari lisanslara sahiptir. Örneğin, IBM AIX, HP-UX ve Oracle Solaris gibi Unix türevleri ücretli ve ticari amaçla kullanılır.
- Linux: Açık kaynak lisanslıdır (GPL), yani herkes tarafından ücretsiz olarak indirilebilir, dağıtılabilir ve değiştirilebilir.
- Kaynak Kodu:
- Unix: Genellikle kaynak kodu kapalıdır ve sadece lisans sahiplerine açıktır.
- Linux: Tamamen açık kaynak kodlu olup, kullanıcılar tarafından özgürce erişilebilir.
- Kullanım Alanı:
- Unix: Büyük ölçekli sunucular ve iş sistemlerinde tercih edilir. Özellikle finans, telekomünikasyon ve devlet kurumları tarafından kullanılır.
- Linux: Sunucular, masaüstü bilgisayarlar, gömülü sistemler (akıllı TV'ler, IoT cihazları) gibi çok çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılır.
- Dosya Sistemi:
- Unix: Çoğunlukla ZFS, JFS gibi dosya sistemlerini destekler. Unix sürümleri arasında dosya sistemleri çeşitlilik gösterebilir.
- Linux: Ext4, Btrfs, XFS gibi birçok farklı dosya sistemi desteği vardır.
- Destek ve Topluluk:
- Unix: Genellikle belirli şirketler tarafından desteklenir ve resmi destek sağlanır.
- Linux: Geniş bir topluluk desteğine sahiptir, aynı zamanda ticari destek sunan şirketler de (örneğin Red Hat, Canonical) mevcuttur.
- Geliştirme ve Güncellemeler:
- Unix: Ticari şirketler tarafından daha kontrollü ve seyrek olarak güncellenir.
- Linux: Sürekli güncellenir ve geniş bir gönüllü geliştirici topluluğu tarafından geliştirilir. Bu, daha hızlı güncellemeler ve hata düzeltmeleri anlamına gelir.